Хипотиреоидизъм и йод

June 13, 2024

Връзката между йодния дефицит и функцията на щитовидната жлеза:

Съществува едно общо разбиране, че хипотиреоидизмът се дължи на липса на йод. Обаче често мнението на ендокринолозите по въпроса е противоречиво.

На какво се дължи това?

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество тиреоидни хормони, които са от съществено значение за регулиране на метаболизма, растежа, развитието и най-много адаптацията. Един от основните фактори, влияещи върху функцията на щитовидната жлеза, е наличието на йод в организма.

Щитовидната жлеза използва йод за производството на два основни хормона – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони регулират множество метаболитни процеси в организма. Йодният дефицит е основната причина за хипотиреоидизъм в много региони по света, особено в области, където почвите и водите са бедни на йод. Но тя не еединствената причина! Може би не сте чували за така наречения: Йоден парадокс.

Докато малки количества йод са необходими за нормалната функция на щитовидната жлеза, прекомерният прием може да потисне производството на хормони. Това се нарича йоден парадокс. Други причини са: Автоимунни реакции. При някои хора, прекомерната консумация на йод може да стимулира автоимунните реакции, което води до влошаване на състоянието при болни от Хашимото. При хора с нарушен метаболизъм на йод, дори нормалните количества могат да бъдат токсични и да нарушат функцията на щитовидната жлеза.

Излишният йод може да бъде опасен при наличие на хипотиреоидизъм, особено когато метаболизмът на йод е нарушен. Важно е да се консултирате с медицински специалисти и да следвате персонализирани препоръки, за да поддържате здравето на щитовидната си жлеза.

Научете повече тук.

д-р Едиола Пренди
Акушер-гинеколог, Хирург, Мамолог
Управител на МЦ СЕМС
виж всички статии