Храни и добавки с хормонално или пролиферативно действие

June 13, 2024

Все още не съществува културата в световен мащаб лекар да даде насоки на пациента към храненето, добавките и психосоматиката. В момента за това се изисква отделно разрешително!!!

Често съм наблюдавала влошаване на състоянието на пациентите поради неправилен прием на витамини и билки особено в случай на онкологично заболяване. Хормоналният карцином според конвенционалната медицина включва: ендометриален рак, рак на яйчниците, рак на гърдата, рак на простата и рак на щитовидната жлеза. Въпреки, че в ендобиогенната медицина естрогените се смята да имат по принцип отношение спрямо това заболяване.

Моите съвети при тази диагноза са:

  1. Да не се взимат никакви витамини: B-комплекс поради участие в клетъчното делене, А и Е, поради влияние в хормоналния статус. Изключвам вит. В17- освен антитуморно действие не съм чела друго влияние и Вит B12 при тежка анемия. Вит С е изключително препоръчителен при карцином покрай силните си антиоксидантни свойства особено в комбинация с Глутатион венозно. От няколко години това се предлага и в България по частните болници.
  2. Моля уведомявайте познатите си с Онкологична диагноза да не приемат ЦИНК!!!
    Навсякъде в нутриционистиката се препоръчва приема на Цинк като есенциален източник на живот. Но Цинкът ускорява пролиферацията на раковите клетки и може да доведе бързо до метастази.
  3. Повечето билки за имунитет действат хормонално: шипка, котешка стъпка, градинския чай (изключително опасна билка при хормонален рак), Ангелика и много други са естрогенни билки.
    Цариче, бял равнец, зелен орех (бях попаднала на едни проучвания, че действието му е като този на естествения прогестерон – лекции, извън ендобиогенната медицина), див ям и други са прогестеронни билки (въпреки, че прогестеронът действа потискащо на естрогени и андрогени, ако търсим точно това влияние, трябва да помогнем с други билки които потискат едновременно естрогените и андрогените. Витекс има такова действие.
    Андрогенно действие имат: бабини зъби, лук, джинджифил. Андрогените са предшественици на естрогените.
  4. Да се внимава с всяка храна, намеса (плазмотерапията) или билка, която увеличава хормона на растежа, или растежните фактори: плодчетата на Годжи бери имат този ефект. Хормонът на растежа храни раковите клетки за това при млади хора и деца ракът протича фудроянтно - там хормонът на растежа е висок, а при възрастни хора – благоприятно - при тях този хормон е нисък!
д-р Едиола Пренди
Акушер-гинеколог, Хирург, Мамолог
Управител на МЦ СЕМС
виж всички статии