Тънкостите на микробиологията

June 13, 2024

Микробиологията на влагалищния секрет е едно цяло предизвикателство за акушер-гинеколозите.

Паричната е:

Пациентката може да има абнормен секрет или оплаквания от дискомфорт, а резултатът от микробиологията е отрицателен за аеробен растеж, гъбична инфекция или анаероби.

Защо се случва това?

  1. Пациентките се стараят много за личната си хигиена преди прегледа и унищожават част от материала за микробиологично изследване.
  2. Абнормният секрет се причинява от полово-предавани бактерии, които не могат да бъдат изолирани в обикновената микробиология. За тях се изисква PCR изследване!
  3. Важен момент е: Човешката намеса в изследването на обикновената микробиология.

Поради последната причина главно жените или лекарите са се обърнали главно към PCR изследванията - като машините минимизират грешките: колкото и на мен да ми звучи страшно това!

Обикновената микробиология има своята стойност във връзка с: ценната антибиограма, която предлага! Нещо което го няма в PCR изследванията!

Ако трябва да съм искрена, един гинеколог успява още на прегледа да се ориентира за инфекцията!

Аз също много често съм изпадала в моменти, в които поради една вълна на субективни резултати на обикновената микробиология съм изписала директно лечение на пациента. Преживяла съм и много други премеждия във връзка с опитите си да осигуря добра информация от секрета, да предложа на пациентките директно лечение за да им спестя изчакването илифинансите, търсейки колеги и лаборатории, с които мога да обсъдя резултатите: особено несъответстващите на клиниката и симптомите.

ДРУГ ВАЖЕН МОМЕНТ:

Микробиологията и цитонамазката трябвада бъдат гледани съответно от микробиолог и патолог!

Всички гинеколози имаме микроскопи и може сами да ги гледаме, но не сме компетентни и нямаме съответната специализация и законно право.

Курсове по всичките профили в днешно време има много, но това е за собствено усъвършенстване.

д-р Едиола Пренди
Акушер-гинеколог, Хирург, Мамолог
Управител на МЦ СЕМС
виж всички статии